Square Footage: 42,795
Actual Cost: $15 Million
Completion Date: December 2015

This 2-story addition and renovation to an existing critical access hospital is the largest in the campus’s history at 50,000 SF. It includes 20 new inpatient beds, a 4-bed critical care unit, a specialty clinic, and 3 procedure rooms—all constructed while the hospital continued to provide full services to the community. The design team led an integrated approach to connect the existing hospital and made wayfinding a campus-wide focus. The materials used for the exterior design are repeated on the interior to reflect the warm palette in the neighboring rural landscape. Natural materials like zinc and terracotta strengthen the connection between the hospital and the community by complementing the existing brick palette. An updated main entry features a reception desk, private registration rooms, and gift shop. The inpatient rooms encompass a hospitality-like quality. Wall bases, desks, and benches are constructed of rift-sawn red oak. A stacked wood wall supports wayfinding while drawing connections to the use of stacked stone on the existing facility. Expansive windows maximize light and the connection to outdoors. The design sought to support numerous studies stating connection to the outdoors promotes healing and shortens recovery, creating a cutting edge facility.