Encompassing nearly 60,000 square feet, the addition offers a brilliant transformation of the existing one-story hospital and employs a formally simple diagram as a counterpoint to the 1960’s facility.

The team developed planning that relies less on signage and more on architectural visual cues through use of Ipe cladding along both vertical and horizontal circulation paths providing easy identification for patients, staff and guests. The new outpatient environments are oriented to capitalize on natural daylighting strategies and the known connection between healing and nature. The entire second floor form was shifted forward, extending beyond the footprint of the main level creating a covered drop-off queuing space. The color palette acknowledges the existing campus but provides a more current aesthetic.

The design utilizes low-maintenance, extremely durable cladding materials that relates it to the rural context. These natural materials were extrapolated into the interior through use of travertine tile and natural wood finishes creating a visually warm and welcoming addition. A refreshed street presence of the facility has built up community confidence for local services and targets the organization as the best place to go for healthcare services in the region.