This 5-story Children’s Hospital was designed by Payette in 2012 to accommodate 3 additional floors on top. In 2017, Payette was asked to design the Vertical Expansion, adding 3 new floors, expanding the pediatric, neonatal, and women’s health programs. The 133 new beds include 14 pediatric intermediate, 18 acute care, 36 post/ante partum, 9 labor/delivery, and 56 NICUs. Here, children and their families find a place of hope and healing.

A refined spatial strategy and the integration of nature guided the design. The spatial strategy choreographs how a patient/family travels through and experiences the spaces. The 1st floor emphasizes movement with a major path engaging the most public spaces. The upper levels offer a more prescribed path, like a river coursing through the patient floors. Here the corridors are an extension of the patient rooms with a curvilinear path. All rooms have a standard layout, allowing them to be repurposed in the future to accommodate different levels of acuity.

Completion Date: 2021 (est.)

Gallery Presentation (PDF)